Search
Picture

Kloakkbarnas far

Europa i Fokus ble stiftet i 1991, og er registrert i Brønnøysund og hos Stiftelsestilsynet. Vi ønsker å hjelpe mennesker i nød, både unge og eldre - hjelp til hele mennesket. 
Europa i Fokus ble stiftet i 1991, og er registrert i Brønnøysund og hos Stiftelsestilsynet. Vi ønsker å hjelpe mennesker i nød, både unge og eldre - hjelp til hele mennesket. 

FRANTZ SITT KALL

Frantz Johansen og hans misjonskall kom som åtteåring. Frantz forteller selv om den tøffe oppveksten som kunne tatt knekken på ham. Med en mer eller mindre alkoholisert far, og en enorm fattigdom som rom, måtte han selv tigge seg fram for å overleve.
Som åtteåring hørte han evangeliet om Jesus for første gang, og siden den gang lå vissheten om å tjene Jesus i bakhodet. I en alder av 28 år kom det kallet som Frantz hadde båret på i alle disse årene til overflaten: Kallet til å reise ut som misjonær. Med de tre barna på 2 - 5 år var det ikke så lett. Det ble en kamp, men til slutt ble de begge overbevist, og året etter - den 23 september 1973 - «kastet de loss» og reiste til Spania. I løpet av 14 år ble grunnlaget lagt til den Skandinaviske Turistkirken på Costa Del Sol og Sigøynerbevegelsen "Filadelfia" med sine 1300 menigheter. Gjennom bruk av media fikk Frantz Johansen gjennomslag for at store slumområder ble sanert, og nye sosialboliger fra fattige sigøynerfamilier bygd i Malaga. Under hans ledelse ble et eget undervisningssenter for sigøynere bygget i Madrid. 

Etter 4 år hjemme i Norge reiste de igjen ut i misjonsarbeid i Europa. Under et besøk i Romania i 1994 fikk Frantz sin største, og hittil vanskeligste, utfordring i livet. Historien om «kloakkbarna» hadde sitt utspring i den feilslåtte sosialpolitikken til diktatoren Ceausescu. For å befolke det glisne Romania, beordret han at det måtte produseres barn, mange barn. De som klarte å produsere flere enn 4 i familien, ble lovet et stort barnebidrag fra staten. Det han ikke regnet med var at barna skulle ha mat, klær og undervisning og det kostet penger. Familiene klarte ikke å ta hånd om alle barna, og til slutt ble det i skjul opprettet store statlige barnehjem hvor hundrevis av barn ble stuet samme. Etter Ceaucescu´s fall ble alle arbeiderne hjemme, og dørene på barnehjemmene åpne. Barna rømte og søkte tilflukt nede i de kilometerlange kloakk-kanalene under gaten. Til tross for en forferdelig stank, kakerlakker, rotter og ekskrementer, var det faktisk bedre enn å være innesperret på de statlige barnehjemmene. Her fikk de i hvert fall frihet. Rusen på lim skulle bli deres hverdag. I dag er det sterkere stoffer enn lim som gjør hverdagen mulig å leve; marihuana, heroin og etnobotaniske stoffer florerer. Den stilner noe av sultfølelsen og fortvilelsen over egen skjebne. Den stadige sulten driver dem opp på gata der de forsøker å overleve på det de finner i søppeldunkene.

Fra en ringe begynnelse, med små ressurser, har Frantz & Berit bygget opp et omfattende hjelpearbeid. Fra å arbeide med rumenske myndigheter mot seg, har man klart å bygge opp en modell som har gitt Frantz og Berit stor tillit i inn og utland. Norsk offisielt kongebesøk, statsministerbesøk, rumensk presidentbesøk og m.fl. vitner om stor respekt for det arbeidet som er lagt ned. I dag er det et fruktbart samarbeid mellom organisasjon og myndighetene i landet, og etterhvert har de inngått samarbeid hvor de litt etter litt overgir arbeidet til nasjonale hender. 


NÅTID

Frantz Johansen gikk bort etter kort tids sykeleie i november 2014, 69 år gammel. Han var villig til å gå nye og ukjente veier, legge fortidens skygger bak seg, hadde klare grenser for hvordan han ville leve livet, betalte ofte ensomhetens pris i en utfordrende tjeneste og hadde klare langsiktige mål. Sist, men ikke minst utfordret han oss til å ta opp stafettpinnen og komme etter!

Det er ingen hemmelighet at tiden etter at Frantz gikk bort har vært utfordrende for stiftelsen, da hans fotspor er vanskelig å fylle. Vi må skape nye veier, men samtidig bevare hans kjerneverdier i hjertene våre. Og det gjør vi!

Vi er involvert i mange prosjekter i Romania & Bulgaria, noen revurderes og andre utvikles. Nå om dagen jobber vi med å utvikle nye måter å nå ut til den yngre generasjonen i Norge på, så følg med oss på veien videre!

 

 

UTMERKELSER


Gjennom sitt arbeid har Frantz Johansen fått mange store flotte utmerkelser.

I 1996 ble Frantz tildelt ”Barn av Jordens pris” for det beste barnearbeidet under en stor høytidelighet på Nord-Kapp.

I 1997 ble boken ”Kloakkbarnas far” utgitt på Rex Forlag.

I 1999 ble vårt arbeid i Romania beæret ved D.M. Kong Harald og Dronning Sonja’s besøk på vårt “Liv & Lys”- senter i Bucuresti. Senere fikk vi også besøk av daværende Statsminister Kjell Magne Bondevik, sammen med fru Bondevik.

I oktober 2003 under en stor konsert i Globen, Stocholm, med over 10 000 mennesker til stede mottok han ”Ivar Guldstand´s Hedersbevis” for sin iherdige innsats for  de såkalte "kloakkbarna".

I 2005 mottok Frantz ”Veslebakkenprisen” for sitt engasjement blant barn.

I 2005 ble han også utnevnt til ”Doctor of Humanities” fra Life Christian University, USA.

Mange TV programmer om hans arbeid har vært med å sette i gang mange innsamlingsaksjoner, som har gitt hjelp til titusener av unge. Som hovedgjest i programmet “Noen bedre” med Tore Strømøy, fikk seerne et gripende møte med Frantz Johansen, hans oppvekst og tjeneste.


I 2014 fikk Frantz og Berit Kongens Fortjenstmedalje